Ωδή στη ντομάτα

Αγαπημένοι-αγαπημένισσες οι συναυλίες έφτασαν στο τέλος τους. Θα τα ξαναπούμε κάπου το χειμώνα.
Θα’ ναι ωραία, θα κάνει κρύο και θα μυρίζει Χριστούγεννα. Έως τότε να είστε καλά και να αγαπάτε όσο πιο πολύ αντέχει η ψυχή σας.
Με αφορμή την εικόνα που είδα τελευταία από ξεψυχισμένα φρούτα που κείτονται σε δρόμο της Ραφήνας, την εικόνα από τσαλαπατημένες ντομάτες, χυμένες βίαια από παγκους λαικής στο Μεσολόγγι, σας αφήνω όχι με τραγούδι αλλά με μια σκέψη που γδέρνει τις αταλάντευτες κατά τα άλλα χορδές της επίπλαστης γαλήνης μου λίγο πριν με πάρει ο ύπνος. Κάθε βράδυ.
Ωρεβουάρ.
Κ.

– Ω βία. Που κατοικείς βία; Σε ποιά ανθρώπινη βλακεία; Και όταν σε καλούμε με μίσος, πού σε ξετρυπώνει η αφάνταστα ερημική ελαφρότητα της υπαρξής μας;

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ:

– Αόρατε εχθρέ, δέσε σχοινί και τράβα. Ώσπου να πέσω και να με ξεχάσεις. Μέχρι τότε όμως θα ξορκίζω την εκ παραδρομής βλακεία σου και θα ζω στον ήλιο. Και να θυμάσαι. Αγαπάμε το ίδιο χώμα.Κι αυτή η αγάπη θα μας σώσει.

4 Comments

 • Έμμα
  12/09/2012 - 19:06 | Permalink

  Kωστή σ’αγαπάμε… αλλά τα φρούτα δε βάλθηκαν απο μόνα τους να…κοίτονται στους δρόμους ούτε να χυθούν βίαια απ’ τους πάγκους. Εδώ που φτάσαμε γρίφοι δε χωρούν. Κατονόμασε τη βία! Και την ανθρώπινη “βλακεία”… πρίν οι δρόμοι μας γεμίσουν ντομάτες που “πέφτουν μόνες τους κάτω.”
  Ραντεβού το χειμώνα! :))

  • Ανθή
   12/09/2012 - 19:18 | Permalink

   Έχει δίκιο η φίλη Έμμα, Κωστή.
   Θυμάμαι σε συναυλία του καλοκαιριού να φωνάζουν απο κάτω “φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες” κι εσένα σα σαστισμένο στη σκηνή να μιλάς …για αγάπη.
   Η αγάπη, ΝΑΙ, θα μας σώσει, αλλά όχι απ’ τους φασίστες, τους ναζί , όχι απ’ τη βία τους!

   Φιλιά απ’ την Κρήτη! Καλό αντάμωμα στη χώρα των illegal!

   • maraveyas
    13/09/2012 - 02:24 | Permalink

    Αγαπημένες μου στη βία δεν απαντώ με βία. Αυτή είναι η θέση μου και η άποψη μου. Και ναι οι κρεμάλες έχουν κάτι από μεσαιωνική βία. Όσον αφορά τα επεισόδια στις λαϊκές αγορές είναι γνωστό και φαίνεται από τα βίντεο ποιός τα δημιούργησε. Δεν είμαι δημοσιογράφος να περιγράψω τα γεγονότα…

 • elsaki
  13/09/2012 - 12:25 | Permalink

  Δεν ξέρω αν η αγάπη θα μας σώσει σ’ αυτόν τον πλαστικό, άπληστο κόσμο που ζούμε,σίγουρα πάντως είναι η μόνη μας ελπίδα… Ίσως αν αλλάζαμε εμείς και γινόμασταν λιγότερο καχύποπτοι με τον διπλανό μας, δίναμε περισσότερο αντί να ζητάμε και συγχωρούσαμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους άλλους, να άλλαζαν και οι άλλοι…Εξάλλου πως κατηγορούμε κάτι αναπαράγωντάς το?
  Η βία στη βία είναι ένας κύκλος που δεν σπάει ποτέ και προκαλεί μόνο περισσότερο μίσος, φανατισμό και φόβο.Και όπου υπάρχει φόβος δεν υπάρχει αγάπη…

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *